Fevzi Çakmak Mh. Adana Çevre Yolu Cd. No:16 Karatay/Konya (Konya Ticaret Borsası Karşısı)
trende

Hibe ve Kredi

Anasayfa » Hibe ve Kredi

BİREYSEL SULAMA SİSTEMLERİNİN DESTEKLENMESİ
1) Kimler Yararlanabilir?
• Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı; gerçek kişiler, tarımsal şirketler, sulama kooperatifleri, tarımsal kalkınma kooperatifleri
2) Desteklenen Alanlar ve Destek Miktarları
• Tarımsal faaliyetler için geliştirilen modern basınçlı bireysel sulama makine ve ekipmanının üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.
• Aşağıda yer alan konularda yatırımlar desteklenmektedir:
a) Tarla içi damla sulama sistemi kurulması,
b) Tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması,
c) Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması,
ç) Tarla içi yüzey altı damla sulama sistemi kurulması,
d) Lineer sistem veya Center Pivot sulama sistemi kurulması
e) Tamburlu sulama sistemi kurulması,
f) Güneş enerjili sulama sistemleri kurulması,
• %50 hibe oranında en fazla 500.000 TL hibe verilebilmektedir.
• Üretim tarihi 2015 yılı ve öncesi olan makine ekipmanlar desteklenmemektedir.
• Su kaynağından sulama alanına iletim hattı, toplam maliyetin en fazla %20’si olabilir.
• Güneş enerjisi ile sulama sistemlerinde, güneş enerjisi sisteminin maliyeti toplam maliyetin en fazla %50’si olabilir.
• Özel sektör için a, b, c ve ç bentlerinde belirtilen yatırım konularında en az 3 yıl, d, e ve f bentlerinde belirtilen yatırım konularında en az 5 yıl arazi kiralama ile de başvuru yapılabilmektedir. Sulama kooperatifleri, tarımsal kalkınma kooperatifleri, tarım kredi kooperatifleri ve sulama birlikleri için kiralama süresi şartı en az 10 yıldır.
• Su iletim hattı maliyeti toplam maliyetin %20’sini aşamaz, aşması durumunda artan kısım yatırımcı tarafından karşılanır.
• Güneş enerjisi sisteminin maliyeti toplam maliyetin %50’sini aşamaz

Damlama Sulama Kredisi Alabilme Şartları Nelerdir?

Damlama sulama sistemi kurmak isteyen ihtiyaç sahibi çiftçilerin ve tüzel kişilerin bu alanda kredi kullanabilmeleri için bazı vasıfları bulundurmaları gerekir. Damlama Sulama Hibe Desteği 2019 kapsamında bu şartlar şunlardır;

  • Damlama sulama desteğinden yararlanmak isteyen çiftçiye ait güncel ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) belgesi
  • Sulama yapılacak tarla ya da arsaya ait basınçlı sulama projesi hazırlanmalıdır.
  • DSİ alınacak su kullanımı için izin belgesi ya da kuyudan su kullanılacaksa kuyu izin belgesi
  • Tarımsal arazi başvuru sahibinin ise arsa tapusu, sulama arazisi kiralık ise arsa sahibiyle yapılan kira sözleşme fotokopisi ile damlama kredisi kullanılmaktadır.

Ziraat Bankası Damlama Sulama Kredisi

Ziraat Bankası “modern basınçlı sulama kredileri” kapsamında kaynağından alınan suyun tarlaya dağıtımı amacıyla damla, yağmurlama ve mikro yağmurlama sulama sistemleri kurulması amacıyla kredi imkanı sunmaktadır.

Yukarıda bahsi geçen başvuruya haiz kimseler Ziraat Bankası’na müracaat ederek Basınçlı Sulama Bilgi Formu, ÇKS Belgesi, sulama yapılacak yer tapu ya da kira kontratı, basınçlı su projesi ile birlikte en yakın Ziraat Bankası şubelerine başvuruda bulunabileceklerdir.

Ziraat Bankası modern basınçlı sulama sistemi müracaatlarında iki farklı sistem uygulamaktadır. Birinci sistem, yatırım döneminde yapılacak kredi müracaatlarıdır. Bu müracaatlarda 1.500.000 TL üst limit tutarı ve faizsiz 5 yıla kadar vade seçeneği ile kredi olanağı sağlanmaktadır. İkinci sistem müracaatlarının konusunu ise işletme dönemi oluşturur. Mevcut işletme sahipleri sistemlerini daha da geliştirmek amacıyla damlama suyu kredisinden faydalanabilir. Düşük faizli seçenekler ile bu tarz işletmeler normalden daha uyguna ödemek zorunda oldukları kredi tutarının %100’üne varan oranda 5 yıla kadar damlama kredisi imkanından yararlanabilir. 

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: